Скандалът за Шенген трещи! Нова атака от Румъния

Премиерът Марчел Чолаку с остра закана

Скандалът за Шенген трещи! Нова атака от Румъния | StandartNews.com

Румъния ще оспори ветото на Австрия в Съда на Европейския съюз относно присъединяването на страната към Шенгенското пространство и ще поиска от европейските институции - Европейския парламент, Европейския Съвет и Европейската комисия – да бъдат на страната на Румъния във всеки съдебен спор. Това заяви румънският премиер Марчел Чолаку.

“Всички тези европейски институции подкрепиха и дадоха съгласието си Румъния да се присъедини към Шенгенското пространство. Да Ви видя тогава, г-н канцлер (Карл Нехамер). Разбрах, че харесвате бокса – нека да видя как ще реагирате тогава, когато всички европейски институции се присъединят към Румъния в тази атака в Съда на ЕС“, заяви министър-председателят в интервю за Диджи24, предаде БТА.

Премиерът подчерта, че правителството във Виена  е злоупотребила с правото си на вето и че Румъния десет години чака да влезе в Шенген.

Чолаку е обсъдил темата и с президента на страната си Клаус Йоханис.

„Гледали ли сте някога филм само с добри или с лоши полицаи? Винаги има добро и лошо ченге, винаги има черно и бяло. Водя диалог с президента на Румъния особено когато става дума за външна и отбранителна политика - президентът на Румъния е върховен главнокомандващ на армията - задължително е този диалог да бъде институционален, независимо дали се обичаме или не“, каза министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай