Скандал! Словакия се озъби лошо на Кремъл

Кой е поводът за вдигане на напрежението

Скандал! Словакия се озъби лошо на Кремъл | StandartNews.com

Сериозно напрежение се вдигна между Словакия и Русия след ключово изявление на словашките власти.

Министерството на външните работи на Словакия каза, че днес е привикало представител от руското посолство, за да изрази протест срещу изявления на ръководителя на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, предаде Ройтерс.

Ведомството каза, че коментарите, които по думите му са неверни, са били направени в навечерието на парламентарните избори в Словакия в събота, когато е бил в сила мораториум върху информация, която би могла да помогне или да навреди на кандидатите.

"Дипломатическият департамент изразява силен протест срещу невярното изявление на руското разузнаване, което хвърли съмнение върху почтеността на свободните и демократични избори в Словакия", заяви министерството. "Ние смятаме подобно умишлено разпространяване на дезинформация за неприемлива намеса в изборния процес от страна на Руската федерация", добави то.

Ведомството призова Русия да прекрати всички дейности по дезинформация, насочени срещу Словакия.

Лявата партия "Смер" на бившия премиер Роберт Фицо, който обеща да прекрати словашката военна подкрепа за Украйна и е против санкциите срещу Русия, спечели най-много гласове на изборите. Фицо днес получи мандат от президентката на страната Зузана Чапутова за започване на преговори за сформиране на коалиционно правителство. Най-вероятните му партньори са умерената лява партия "Глас", която според анализатори ще укроти каквато и да било промяна в политиката, и малка партия на проруски националисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай