Синът на Байдън със съдбовно решение, ще отърве ли затвора

Ето какво следва

Синът на Байдън със съдбовно решение, ще отърве ли затвора | StandartNews.com

Синът на американския президент Джо Байдън, Хънтър, ще се признае за виновен в данъчни престъпления и ще избегне наказателно преследване по отделно обвинение за притежаване на оръжие в споразумение с министерството на правосъдието, което вероятно ще му спести затвор. Това предаде Асошиейтед прес, като се позовава на оповестено днес споразумение с американското ведомство.

Агенцията отбелязва, че 53-годишният Хънтър Байдън ще се признае за виновен в данъчни престъпления като част от споразумението, което също така ще му спести наказателно преследване по обвинение в незаконно притежаване на огнестрелно оръжие в качеството му на употребяващо наркотици лице, стига да спазва поставените от прокуратурата условия.

Споразумението слага край на дългогодишното разследване на Министерството на правосъдието срещу по-малкия син на Байдън, който призна, че се бори със зависимост от наркотици след смъртта на брат си Бо Байдън през 2015 година. Това ще предотврати и съдебен процес, който би донесъл продължаващи в продължение на дни или седмици водещи медийни заглавия, докато Белият дом се опитва упорито да стои на разстояние от Министерството на правосъдието.

Въпреки че изисква от Хънтър Байдън да признае вина, споразумението се фокусира само върху данъчни престъпления и нарушения с оръжия, а не върху нещо по-широко или свързано с президента демократ, отбелязва АП.

Очаква се Доналд Тръмп и други републиканци да продължат да се опитват да използват случая, за да хвърлят сянка върху Джо Байдън и бизнес делата на семейството му, както и да повдигнат въпроси за независимостта на Министерство на правосъдието при неговата администрация.

В публикация в своята платформа в социалните мрежи Тръмп характеризира споразумението с Хънтър Байдън като "обикновена глоба за пътно нарушение" и добави: "Нашата система е провал!"

Според два източника, запознати с разследването, Министерството на правосъдието ще препоръча пробация за обвиненията в данъчни престъпления, което означава, че Хънтър Байдън няма да бъде изпратен в затвора. Решението за сключване на споразумение обаче зависи от съдията, уточнява БТА.

Обвинението за притежаване на оръжие гласи, че в продължение на 11 дни през октомври 2018 г. Хънтър Байдън е имал специален револвер "Колт Кобра 38" (Colt Cobra 38 special), макар да е било известно, че употребява наркотици. Такова обвинение предвижда максимална присъда до 10 години затвор, но Министерството на правосъдието съобщи, че Хънтър Байдън е сключил досъдебно споразумение. Това изглежда означава, че ако спазва условията на споразумението, делото ще бъде заличено от досието му.

Петгодишното федерално разследване срещу Хънтър Байдън приключи със споразумения по обвиненията в подоходни данъчни престъпления и нарушения с огнестрелни оръжия, съобщи днес в изявление неговият адвокат Кристофър Кларк.

"Хънтър смята, че е важно да поеме отговорност за тези грешки, които е направил в период на объркване и пристрастяване в живота си. Той очаква с нетърпение да продължи своето възстановяване и движение напред", се казва в изявлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай