Силни трусове уплашиха Турция и Япония. Има ли връзка?

Ново земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е станало днес в окръг Нигде, Централна Турция

Силни трусове уплашиха Турция и Япония. Има ли връзка? | StandartNews.com

Поредно ново земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е станало днес в окръг Нигде, Централна Турция, показва справка на сайта на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул.

По данни на обсерваторията трусът е станал е 13:27 ч. (12:27 ч. българско време) в район между градовете Обрук и Бор, а дълбочината на огнището е била на пет километра под земната повърхност.

Трусът е регистриран и от правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), която е отчела същия магнитуд. По данни на сайта на АФАД за последните земетресения се посочва, че епицентърът е бил в околията на Бор на дълбочина 7 км.

Южна Турция регистрира засилена сеизмична активност след двата труса с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш на 6 февруари. Над 50 хиляди са жертвите на тези земетресения в Турция и съседна Сирия. По последни данни в Турция земетресението е отнело живота на 44 218 души.

Междувременно земетресение с магнитуд 6,1 разлюля днес Северна Япония, предаде японската новинарска агенция Киодо.

По данни на националната метеорологична служба на Япония епицентърът на земния трус е регистриран на северния японски остров Хокайдо. Дълбочината на земетресението е 6 км.

Понастоящем няма информация за жертви и материални щети. Тревога за опасност от вълни цунами не е обявена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай