Силни думи на Вучич! Какво обяви на света

Свързано е с днешната сръбска армия

Силни думи на Вучич! Какво обяви на света | StandartNews.com

Сръбският президент Александър Вучич коментира снощи събитията в Косово, като направи оценката, че след 10 години косовските сърби са взели решение да напуснат институциите на Прищина и това са "големи политически, почти тектонични промени".

В интервю за сръбската телевизия Пинк президентът отрече косовските сърби да се действали "по нареждане на Белград" и обвини тези, които казват това, че не желаят да видят какво искат сърбите и какви проблеми имат.

Сръбският президент изрази мнението, че сърбите е трябвало да се оттеглят от институциите в Прищина. Той говори за различни предишни нарушения на международното право от страна на Косово и за примери за репресии от управлението на косовския премиер Албин Курти, като заяви, че винаги е молил сърбите да не напускат институциите на Прищина.

През август се водеха преговори в Брюксел за личните документи, припомня президентът. Европейски и американски представител поискаха тогава да се постигне споразумение и се заеха да убедят Албин Курти да се откаже от пререгистрацията на регистрационните номера, разкрива президентът на Сърбия.

Вучич каза, че косовските сърби са имали съмнения по повод молбите му да приемат споразумението с Прищина за личните документи. "След два дни приеха молбите ми и казаха, че е за последно. Благодарих им и казах, че имам обещание за регистрационните автомобилни номера," каза президентът.

Относно свалянето на дрон неотдавна Вучич каза, че изтребителите МиГ се използват за охрана на небето и че сваленият летателен апарат не е бил военен дрон на НАТО.

Дроновете могат да виждат много неща по-добре и по-подробно, отколкото се вижда от сателити, по всяко време, обясни президентът.

Той напомни също, че укрепва сръбската армия.

"Ние имаме малка армия, но сме десет пъти по-силни, отколкото бяхме. Днес имаме 14 МиГ-29, както и системи за ПВО "Панцир", а също и противоракетни системи ФК-3.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай