Си Дзинпин със стряскащо предупреждение

Напрежението в региона е високо след демонстрацията на сила от страна на Пекин

Си Дзинпин със стряскащо предупреждение | StandartNews.com

Президентът на Китай отправи стряскащо предупреждение за опасност от бойни действия.

Си Дзинпин призова въоръжените сили на страната да "засилят военното обучение, ориентирано към реални бойни действия", съобщи държавната китайска телевизия, цитирана от агенция "Франс прес".

Коментарите на Си, направени по време на инспекционна обиколка на военноморските сили във вторник, идват малко след тридневните военни учения на Китайската народноосвободителна армия, целящи да сплашат Тайван.

Напрежението в региона е високо след демонстрацията на сила от страна на Пекин, който разглежда самоуправляващия се остров като своя територия.

Китай започна военните учения в отговор на посещението миналата седмица на тайванския президент Цай Инуън в Съединените щати, където тя се срещна с двупартийна група законодатели, информира БГНЕС.

Си заяви пред командването на военноморските сили на Южния театър на НОАК, че военните трябва "решително да защитават териториалния суверенитет и морските интереси на Китай, като се стремят да защитават цялостната стабилност по границите на страната", съобщиха държавните медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай