Си Дзинпин с тежки думи за Тайван в ключова реч

Двадесетият конгрес на Китайската комунистическа партия се открива днес

Си Дзинпин с тежки думи за Тайван в ключова реч | StandartNews.com

Китай е постигнал пълен контрол върху провинцията си Хонконг, която е преминала от хаос към управление, каза днес президентът Си Цзинпин при откриването на конгреса на Китайската комунистическа партия, предадoха Ройтерс и БТА.

Освен това Китай е повел голяма борба срещу сепаратизма на Тайван и е "решен и способен да  опази своя държавен суверенитет и териториална цялост и да се противопостави на независимостта на Тайван", каза той и думите му бяха посрещнати с бурни ръкопляскания от делегатите. По думите му партията, която сега има около 96 милиона членове, е спечелила "най-голямата в човешката история борба с бедността".

Китай ще оказва "непоколебима подкрепа" за частната икономика и ще остави пазарът "да играе решаваща роля в разпределението на ресурсите", като целта за постигне на висококачествен икономически растеж ще бъде ключов за "изграждането на съвременната социалистическа мощ", каза още 69-годишният Си в речта си. 

Двадесетият конгрес на Китайската комунистическа партия се открива днес в Дома на народните събрания на площад "Тянанмън" в центъра на Пекин, предадоха новинарските агенции.

Близо 2300 делегати, представляващи наброяващите 96,7 милиона партийни членове, ще обсъждат в продължение на седем дни постигнатото през последните пет години, като се очаква досегашния лидер на КПК и държавен глава Си Цзинпин да бъде преизбран за трети мандат.

В началото на форума 69-годишният Си ще прочете обемист отчетен доклад и ще очертае приоритетите за следващата петилетка. Повечето анализатори  не очакват сериозни промени в политиката на еднопартийната държава.

Снимки: БТА/AP

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай