Си Цзинпин и Путин откриват кът за панди

Китайският президент Си Цзинпин ще посети Русия

Си Цзинпин и Путин откриват кът за панди | StandartNews.com

Китайският президент Си Цзинпин ще посети Русия с внушителна делегация от 1000 души и ще вземе участие в Петербургския международен икономически форум. Лидерът на Поднебесната империя води пратеници на министерства, административни ръководители на региони, публични и частни компании, както и медии.
Си ще има среща с домакина си Владимир Путин, като пред тях делегациите на двете страни ще подпишат близо 30 споразумения за сътрудничество, както и договори за бизнес сделки в областта на търговията, инвестициите и енергетиката.
Си Цзинпин и Путин ще посетят събития, отбелязващи 70-а годишнина от установяването на двустранните отношения. Сред мероприятията е и откриването на специален кът за панди в Московската зоологическа градина. Двойка гигантски панди бяха доставени на зоопарка през април в рамките на съвместен научен проект на Китай и Русия. Позициите на Русия и Китай по ключовите световни проблеми съвпадат до голяма степен, заяви руският президент Владимир Путин в хода на преговорите с китайския си колега Си Дзинпин, предаде РИА Новости.
Руският лидер добави, че преговорите в тесен състав са били „откровени и наситени“.
По неговите думи, участниците в преговорите са „обсъдили най-важните и изискващи решение въпроси от руско-китайското стратегическо партньорство“ и са констатирали, че то е „преминало на безпрецедентно високо ниво“.
Председателят на Китай е изразил увереност, че неговата визита в Русия ще стане стимул за развитие на отношенията между двете страни.
Китайският лидер заяви, че е готов заедно с руската страна да издигне отношенията на още по-високо ниво. Си Дзинпин също предаде поздрав на руснаците и тяхното правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай