Швеция и Дания върнаха границите

Швеция и Дания върнаха границите | StandartNews.com

Шенген е под заплаха, предупреди Германия

Швеция и Дания станаха поредните страни от Шенгенската зона, които върнаха граничния контрол в опит да ограничат притока на мигранти. С тях държавите, върнали границите, стават 6. По този повод Германия предупреди, че Шенген е пред рухване.
Вчера Швеция върна проверките по границата с Дания за първи път от 50-те години на миналия век насам. По новите правила всички, преминаващи по моста Йоресунд, който свързва двете страни, или пътуващи с фериботи, ще трябва да представят необходимите документи, даващи им право да влязат в страната. В противен случай няма да бъдат допускани. Мерките ще загруднят преминаването на мигранти, но и ще усложнят пътуването на хиляди граждани, работещи от двете страни на границата. Очаква се то да се удължи с най-малко 30 минути. Ще бъдат прекратени и директните връзки между жп гарата в Кохенхаген и Швеция.

Датските власти разкритикуваха наложените мерки и заявиха, че Швеция ще трябва да плати разходите, произтичащи от тях.
Малко по-късно Дания отговори на шведските ограничения като въведе граничен контрол по границата с Германия. Проверките ще продължат първоначално десет дни, като може да бъдат удължени. Това действие пък предизвика гнева на Германия. "Свободата на придвижване е важен принцип, едно от най-големите постижения в ЕС през последните години. Шенген е много важен, но е застрашен", заяви говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер.

С Дания и Швеция страните от Шенгенското пространство, върнали граничния контрол, вече са шест. Проверки по границите извършват още Норвегия, Австрия, Германия и Франция. По-рано през 2015 година граничен контрол бяха въвели Малта, Словения и Унгария, но след това го прекратиха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай