Шпионират читателите на "Уикилийкс"

Шпионират читателите на "Уикилийкс" | StandartNews.com

Спецслужбите на САЩ и Великобритания са шпионирали както сътрудниците на "Уикилийкс", така и неговите редовите читатели на сайта, информира ИТАР-ТАСС. За това свидетелствали нови документи на бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън, представени от интернет портала "Интерсепт". През 2010 г. американската Агенцията за национална сигурност (АНС) е включила основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в списъка на следените лица, заради серията му публикации за войната в Афганистан. В този списък влизат и заподозрените членове на терористичната мрежа "Ал Кайда".

 

Избраха Сноудън за ректор

 

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън бе избран за ректор на университета в Глазгоу, Шотландия. Той бе номиниран от група студенти, които заявиха, че са получили одобрението му чрез адвоката му. Символичният пост включва представляване на студентите от университета. Избраният кандидат трябва да присъства на срещите с ръководството и други власти. Сноудън получи временно убежище в Русия през август и се смята, че живее в Москва. Сред предишните ректори на университета са Уини Мандела и израелският ядрен специалист Мордехай Вануну. Сега поста заема лидерът на Либералдемократическата партия Чарлз Кенеди. Сноудън победи бившия колоездач Греъм Обри, писателя Алън Бисет и местния викарий.

 

Гюл одобри контрола върху интернет

 

Спорният законопроект за контрол на интернет пространството в Турция получи одобрението от президента Абдуллах Гюл. Това съобщи самият държавен глава в Туитър. Гюл посочи, че през последните дни мнозина в социалните мрежи се опитали да привлекат вниманието му към закона с цел да се предотврати неговото подписване. "Разговарях с правителството и помолих спорните проблеми да бъдат решени. С удоволствие ще отбележа, че на 19 февруари тези проблеми, предизвикващи безпокойство, ще бъдат решени чрез новия законодателен акт", посочва турският президент. Според критиците новият закон дава възможност на правителството почти неконтролируемо да закрива неудобни сайтове. Службата за телекомуникации ще може да блокира достъпа до тях без съдебно решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай