Шпионин разкри тайни архиви на КГБ

Шпионин разкри тайни архиви на КГБ | StandartNews.com

Лондон. Документи за един от най-големите шпионажи в историята бяха разкрити, след като бяха държани в тайна повече от 20 години.

Документите са били държани с години в съд за съхраняване на мляко, скрит под една руска вила. Документите са като енциклопедия на шпионажа през Студената война, съобщава The Guardian.

Данните са изнесени от Русия от висшия служител на КГБ Василий Митрохин през 1992 г. В тях се описват заговори за опити за саботаж, скривалища за оръжия и армии от агенти под прикритие в западните държави.

Документите разкриват, че някои агенти са получили комунистически почести и пенсии в знак на благодарността на СССР, докато други са се оказали с голяма уста, пияници или ненадеждни.

Историкът и специалист в разузнаването Кристофър Андрю каза, че огромното досие, разкрито от Архивния център "Чърчил" към Университета в Кеймбридж, е смятано от американските власти за "най-важния единичен източник за разузнаването някога".

Митрокин е бил таен дисидент и архивар в щаба на КГБ за външно разузнаване. В продължение на повече от едно десетилетие той тайно носил документи у дома си, копирал ги, след което ги съхранявал в различни томове. Криел документите във вилата си скрити в съд за мляко, който бил заровен под къщата.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Митрокин отишъл в една балтийска държава и предал копие на документите в американското посолство, но те били върнати. Няма официално потвърждение за това пътуване. Агентът опитал да ги предаде и в британското посолство, където един млад дипломат го поканил на чай.

Излязъл незаконно от Русия, Митрокин прекарва останалата част от живота си във Великобритания под фалшиво име и полицейска защита. Починал на 81-годишна възраст през 2004 г.

Светът научава за Митрокин, когато Кристофър Андрю публикува книга през 1999 г., базирана по документите на агента. Книгата предизвиква сензация, защото разкрива идентичността на агенти на КГБ, сред които е 87-годишната Мелита Норуд, която предавала с години британските атомни тайни на Съветския съюз. Тя е описвана като "лоялен, сигурен дисциплиниран агент", който е награден с орден Червено знаме на труда заради заслугите си.

В документите на Митрокин има и списък с агенти на КГБ в Америка в продължение на няколко десетилетия. В списъка, дълъг 40 страници, има около 1000 имена. Разкриват се и скритите оръжия и средства за комуникация в тайни местоположения около страни от НАТО. Има карта на Рим, която разкрива 3 скривалища, наред с подробни инструкции как да бъдат открити.

Някои агенти са били насочени към Запада, а много други са били разположени в границите на Съветския блок. Имало е агенти под прикритие, изпратени в тогавашна Чехословакия, които трябвало да проникнат сред дисидентите зад Пражката революция от 1968 г. Други агенти е трябвало да станат част от антуража на полския духовник Карол Войтила, който по-късно става папа Йоан Павел II. КГБ отбелязва с неодобрение "крайно антикомунистическите възгледи" на бъдещия папа.

Архивът на "Чърчил" дава достъп до 19 кутии с хиляди документи на руски език, напечатани по ръкописите на Митрокин. Оригиналните документи остават засекретени

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай