Шотландия и Северна Ирландия виждат бъдещето си в ЕС

Шотландия и Северна Ирландия виждат бъдещето си в ЕС | StandartNews.com

Задава се нови референдуми за излизане от Великобритания

Хората в Шотландия виждат бъдещето си в Европейския съюз. Това заяви Първият министър на Шотландия Никола Стърджън след като резултатите от референдума във Великобритания показаха, че мнозинството британци искат да напуснат Съюза.

Всички 32 избирателни района в Шотландия са гласували в подкрепа на оставане в ЕС. Стърджън приветства „недвусмисления" вот на страната ѝ да остане в Европа.

В предизборната програма на Шотланската народна партия (SNP) за парламентарните избори през май пишеше, че трябва да има ново гласуване, ако има „значителни и големи" промени в условията след референдума през 2014 г. Тогава Шотландия гласува да остане част от Обединеното кралство. Такава промяна би било потенциалното излизане на Шотландия от ЕС против волята ѝ.

Подобни са и настроенията и в Северна Ирландия. Първият заместник-министър Северна Ирландия Мартин Гинес обяви, че след "Брекзит" трябва да се проведе референдум в неговата страна за премахване на границата с Ирландия, която е член на ЕС. В Северна Ирландия има страхове, че излизането на Великобритания ще издигне физическа граница между ирландците.

Председателят на партията на националистите в Северна Ирландия "Шин фейн" Деклан Кърни заяви тази сутрин, че ако Великобритания излезе от ЕС, британското правителство ще се лиши от пълномощия да представлява интересите на жителите на Северна Ирландия. Това, по думите му, ще стане повод за обединение на региона със съседната Ирландия.

В Северна Ирландия 440 000 избиратели са гласували за запазване на членството в ЕС, което е близо 56 на сто от подадените гласове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай