Шок в САЩ! Отстраниха шефа на Камарата на представителите

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за "бърз" избор на нов председател

Шок в САЩ! Отстраниха шефа на Камарата на представителите | StandartNews.com

Републиканецът Кевин Маккарти бе отстранен от поста председател на долната камара на Конгреса - Камарата на представителите - като това доведе до прецедент в американската история. Гласовете за свалянето му бяха 216, а за оставането му вота си дадоха 210 конгресмени.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за "бърз" избор на нов председател на Камарата.

Временно изпълняващ длъжността председател стана конгресменът от Северна Каролина Патрик Макхенри. Според "Политико" Маккарти няма да се кандидатира отново за поста.

На първото гласуване на предложението на републиканския съпартиец на Маккарти, крайнодесният конгресмен Мат Гейц, вотът бе 218:208, като 11 републиканци позволиха да се състои финално гласуване за историческото отстраняване на действащия председател, посочва АП.

В същинското гласуване за свалянето на Маккарти от поста към 208 демократи са се присъединили осем републиканци.

Гейц и други крайнодесни представители на републиканското мнозинство са недоволни, че миналата събота Маккарти прокара временно удължаване на срока на финансиране на правителството с помощта на гласове от Демократическата партия. Много демократи са на мнение, че той няма ръководни способности.

В дебатите преди последното гласуване Маккарти настоя, че сега няма да сключи сделка с демократите, не че не би могъл, отбелязва Асошиейтед прес.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите, Хаким Джефрис, заяви в писмо до съпартийците си, че иска да работи с републиканците, но не желае гласът му да спаси Маккарти.

"Единствено върху републиканците сега лежи отговорността да прекратят "гражданската си война" в Камарата на представителите", отбелязва Джефрис.

"Днес е един тъжен ден", обяви конгресменът републиканец Том Коул от щата Оклахома по време на дебатите, като призова съмишлениците си да не създават сред републиканското мнозинство в камарата "хаос". "Хаосът е председателят Маккарти", репликира Мат Гейц.

Тези дебати са били невиждани в модерната ера, посочва АП. За първи път от 113 години в Камарата на представителите се състоя гласуване за отстраняване на действащия председател, като през миналия век той е запазил поста си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай