Шок в Гърция! Заради този неочакван проблем

С какво е свързана тревогата

Шок в Гърция! Заради този неочакван проблем | StandartNews.com

„Лесбос без маслини - това е немислимо. Тук имаме милиони маслинови дървета, маслините са част от нашата култура", казва екоактивистът Михалис Бакас.

За третия по големина гръцки остров производството на зехтин е изключително важен отрасъл, при това от векове. „Цялото богатство на острова се дължи на маслините", посочва Бакас. Сега обаче климатичните промени могат да засегнат и издръжливите на жегите маслинови дървета.

„Летата стават все по-сухи", обяснява Бакас. През тази година в продължение на пет месеца не е паднала и капка дъжд. „Освен това зимите не са достатъчно студени, а маслините имат нужда от студа, за да растат." А когато все пак вали, това изобщо не е достатъчно за маслиновите дървета, които може изобщо да не цъфнат следващата пролет.

Бакас поддържа контакти с много фермери на острова, които са разтревожени от измененията в климата. „Селяните са шокирани - виждат как продукцията им спада", казва екоактивистът. Същевременно пазарните цени на зехтина почти не могат да покрият разходите на фермерите. При това положение няма как да се мисли за бъдещи инвестиции. „Мнозина не знаят какво да правят. Затова зарязват производството на зехтин и търсят друга работа."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай