Шок! СЗО със страховита прогноза

Какво ще се случи през следващите 25 години

Шок! СЗО със страховита прогноза | StandartNews.com

Броят на пациентите с рак в света ще се увеличи с повече от 75% през следващите 25 години. Прогнозите са, че най-голям растеж ще има в страните с ниски доходи. 

Последните данни от Отдела за контрол на рака на СЗО, Международната агенция за изследване на рака, показват, че заболеваемостта от рак се е увеличила от 14,1 милиона нови случая и 8,2 милиона смъртни случая в световен мащаб през 2012 г. до 20 милиона нови случая и 9,7 милиона смъртни случая в 2022 г.

Агенцията прогнозира, че ще има повече от 35 милиона нови случая на рак до 2050 г., което е 77% увеличение спрямо 2022 г., а смъртните случаи почти ще се удвоят от 2012 г. до над 18 милиона, пише GlasNews.bg. Предполага се също, че почти два пъти повече случаи на рак ще бъдат регистрирани в страните с ниски доходи, докато в по-развитите страни статистиката за заболеваемостта ще се увеличи пропорционално.

Употребата на тютюн, алкохол, наднорменото тегло, застаряването и нарастването на населението се посочват като ​​ключови фактори за увеличаване на заболеваемостта.

Ракът на белия дроб е най-често диагностицираният рак в света, представляващ 12,4% от новите случаи и 18,7% от смъртните случаи. Ракът на гърдата при жените е втората най-често срещана форма, но въпреки че представлява 11,6% от случаите, той е причина за по-малко от 7% от смъртните случаи. Други водещи причини за смърт включват рак на черния дроб и стомаха.

Д-р Жан-Ив Блей, директор на обществената политика в Европейското дружество по медицинска онкология, казва, че в очакване на „цунамито“ от нови случаи на рак, трябва да се вземат "бързи и решителни" мерки, включително ваксинация срещу рак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай