Шок! Откриха лаборатория с мишки пренасящи ковид

Разследване в Калифорния откри незаконна лаборатория

Шок! Откриха лаборатория с мишки пренасящи ковид | StandartNews.com

Проведено  разследване  в склад в Калифорния установи, че в складът има незаконна лаборатория, пълна със заразни агенти, медицински отпадъци и стотици мишки, създадени по биоинженерна технология, "за да се заразяват и пренасят вируса COVID-19", предаде БГНЕС.

Здравните и лицензионните служби съобщиха, че "Престиж биотех", китайска медицинска компания, регистрирана в Невада, е управлявала нелицензирания обект в Ридли, Калифорния - малък град на около 24 мили югоизточно от Фресно.

Кметският наместник на Ридли Никол Зиеба смята, че целта на компанията е била да функционира като лаборатория за диагностика.

"Те никога не са имали бизнес лиценз", казва Зиеба пред "Ю Ес Ей Тодей": "Градът изобщо не е знаел, че те са в тази сграда и работят под прикритието на нощта".

Отделът за обществено здраве на окръг Фресно започва разследването си на обекта през декември 2022 г., след като служител по спазването на правилата видял градински маркуч, прикрепен към сграда, за която се предполагало, че е празна.

През март е направена допълнителна проверка, която е разкрила, че в помещението са се съхранявали различни химикали, предполагаеми биологични материали, телесни течности и стотици лабораторни мишки, както и други лабораторни материали, става ясно от съдебните документи.

От окръжната служба по здравеопазване заявиха, че са открили и медицински изделия, за които се смята, че са били разработени на място, като тестове за COVID-19 и за бременност.

"Тъй като сме малък град с 26 000 жители, влизането в сграда, за която смятахме, че е празна, и намирането на лабораторни материали, живи бели мишки ... беше доста шокиращо", заяви Зиеба.

След няколко опита да се свържат с китайската компания служителите на окръг Фресно обвинили тя, че не е предоставила информация и не е изпълнила предписанията като например да представи план за изхвърляне на опасни и медицински отпадъци.

Според съдебните документи персоналът на окръг Фресно по въпросите на общественото здраве е приключил до 7 юли работата по биологичното обезвреждане на всички материали, открити в обекта.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията са открили поне 20 инфекциозни агента

След като властите открили, че в сградата работят хора, в разследването се включили федерални, щатски и местни агенции, включително окръжният здравен отдел и ФБР. След това през март властите успели да връчат заповед за проверка.

"В определени помещения на склада бяха открити няколко съда с течност и различни апарати", се посочва в съдебните документи: "Служителите на общественото здраве на окръг Фресно открили също проби от кръв, тъкани и други телесни течности и серуми; както и хиляди флакони с немаркирани течности и предполагаем биологичен материал."

В склада са открити и стотици мишки, които са били "държани при неподходящи условия в препълнени клетки" без храна и вода, се посочва в съдебните документи.

Сътрудник на "Престиж биотех" казал на следователите, че мишките са "генетично създадени, за да бъдат заразявани и да пренасят вируса COVID-19".

Зиеба заяви, че длъжностните лица са се обърнали към Центровете за контрол и превенция на заболяванията, след като са били открити около 30 фризера и хладилници, някои от които са били настроени на минус 80 градуса.

"В крайна сметка това, което открихме, са различни вируси като ХИВ, COVID, хламидия, рубеола, малария", посочи Зиеба.

По време на разследването компанията е съобщила, че произвежда тестове за COVID-19 и за бременност с "цел да бъде диагностична лаборатория", пише Vesti.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай