Шестима облъчени с радиация във Фукушима

Шестима облъчени с радиация във Фукушима | StandartNews.com

Токио. Шест работници в авариралата АЕЦ Фукушима в Япония са били изложени на изтичане на силно радиоактивна вода в сряда, в поредната авария, дължаща се на небрежност, предаде Ройтерс.

Работниците в централата са били изложени на радиоактивна вода, изтекла, след като един от тях по грешка е отстранил тръба, свързана със системата за пречистване на водата на мястото, заявиха от ТЕПКО, компанията администратор на Фукушима.

ТЕПКО се затруднява в контрола на радиоактивната вода в АЕЦ „Фукушима", която беше повредена при земетресението през 2011 година. Работата по отстраняването на възникващите проблеми в централата е критикувана като бавна и неадекватна.

Работник по грешка е демонтирал тръба, която е свързана със система за премахване на солта от хилядите тонове вода, която ТЕПКО изпомпва в повредените реактори във Фукушима. Говорител на компанията оператор заяви, че са изтекли „няколко тона" вода, но положението е овладяно.

Заразената течност е текла в продължение на 50 минути, като са се излели 10 тона. Съдържанието на стронций-090 в изтеклата вода е над 37 млн. бекерела на литър течност, а на цезий - 2000 бекерела на литър. Безопасните норми са до 30 бекерела стронций и до 90 бекерела цезия на литър.

Миналата седмица 430 литра замърсената вода бе разлята от резервоар в централата и изтече в океана.

През август, изтичане на 300 тона силно радиоактивни води от набързо построени резервоара беше обявено като "сериозен инцидент " по скалата INES (Международния реийтинг за ядрени и радиологични събития).

Също през август, двама работници бяха облъчени с радиоактивни частици, вторият подобен инцидент за една седмица.

TЕПКО се опитва да рестартира единствената си останала работеща централа Кашиуазаки Карива, която е най-голямата в света, за да намали високите разходи за елетричество и да възстановяви своите финанси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай