Петък,

Шерп изуми! Какво прави на Еверест

От: Редактор -
979
Шерп изуми! Какво прави на Еверест
A
A
A

Пасанг Дава Шерпа, известен още като Па Дава, изкачи върха Еверест за 26-и път, с което подобрява предишния рекорд на своя колега Ками Рита Шерпа, предаде ДПА.

46-годишният мъж достигна върха на най-високата планина в света вчера сутрин и сега се спуска обратно, съобщи за ДПА Кхимлал Гаутам, офицер за връзка с правителството, който в момента се намира в лагер на Еверест, предава БТА.

Според Хималайската база данни, която следи за рекордите в алпинизма в непалските Хималаи, Па Дава е изкачвал върха 25 пъти преди това, включително два пъти през 2022 г. Той произхожда от шерпското селище Кхумбу, където се намират Еверест и няколко други върха, и работи като шерпски водач за изкачване на Еверест от края на 90-те години на миналия век.

Опитът на шерпите в областта на алпинизма и познаването на местните условия са от решаващо значение за безопасното преминаване на стотиците алпинисти, които изкачват Еверест всяка година.

Па Дава вече е изравнил рекорда на Ками Рита Шерпа, който изкачва върха 26 пъти, последно през май 2022 г. на 52-годишна възраст.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com