Когато пътуваш в Северна Македония, често си като в Албания

Александър Велики и Майка Тереза са личностите, с които се гордеят най-много в Скопие

Когато пътуваш в Северна Македония, често си като в Албания | StandartNews.com

Една от най-бедните страни в Европа със средна заплата от 400 евро. Една пета от гражданите са безработни, като процентът на безработица сред младите хора е по-висок. Слабата икономика подхранва голяма емиграция в чужбина – според Световната банка около половин милион македонци (една четвърт от населението) живеят извън страната.

Това написа АФП за Северна Македония в деня, когато западната ни съседка гласуваше на балотаж за новия президент. От агенцията напомнят, че от 1991 г. страната е в конфликт с Гърция заради името Македония. Тази година двете държави подписаха историческо споразумение за прекратяване на спора, като добавиха „Северна“ към името на Македония в замяна на обещанието на Атина да спре да блокира членството на Македония в НАТО и в Европейския съюз.

В Македония живеят около два милиона души, предимно православни славяни и етническо албанско малцинство, което съставлява около една четвърт от населението. Но пътувайки през северозападната част на страната, един пътешественик може да си помисли, че се намира в Албания – споразумение от 2005 г. разрешава на жителите да поставят червено-черния албански флаг с двуглав орел, който може да се види в много села.

Две исторически личности са източник на гордост за македонците – Майка Тереза и Александър Велики. И двамата обаче са спорни. Майка Тереза е родена в Скопие, но е с албански етнически произход, което подтиква албанците към претенции за духовното й наследство. Александър Велики пък е център на битката за идентичност с гърците, които претендират, че са наследници на неговото древно царство.

Националното знаме представлява е стилизирано жълто слънце на червен фон. В Македония са регистрирани около 280 слънчеви дни в годината. Въпреки това европейската държава произвежда най-малко слънчева енергия – 0,04% от общото производство, твърди Агенцията за енергетика.

Планинската страна е рай за туристи с три национални парка, 50 езера и хиляди километри пътеки, пише още АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай