Сензация в Егейско море. Туристите изумени!

Какво животно видяха неочаквано

Сензация в Егейско море. Туристите изумени! | StandartNews.com

Гигантски кит, който обикновенно се среща в океаните, бе забелязан за първи път край плажовете на Кушадасъ и гръцките острови Хиос и Самос в Егейско море, през седмицата.

Огромното морско животно смая тези, които го видяха.

Учени от Гръцкия институт за опазване на морската среда, изследващи района при крайбрежието на курорта Кушадасъ и остров Самос и Хиос в Егейско море, заснеха гигантски кит, известен като голям кашалот (Physeter Macrocephalus), дълъг 18 метра и тежащ до 57 тона.

Кашалотът е много удивително животно както сред останалите жители на планетата, така и сред китовете. Този звяр има такива качества, които няма да намерите никъде другаде: абсолютни рекорди за гмуркане; необичайно меню, състоящо се от гигантски калмари; специална мастна подложка (спермацети), която имат само те, както и славата да поглъщат хората цели, без да дъвчат. Въпреки че последното твърдение е спорно.

Освен това кашалотът е най-големият кит с зъби. Мъжките са много по-големи от женските. Дължината им може да достигне 18-20 метра, докато женските растат не повече от 13 метра.

Тези гиганти предпочитат да останат там, където дълбочината е повече от 200 метра, поради което много рядко се приближават до бреговете.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай