Секретен US доклад! Руско тайно оръжие побърка сателитите

Илон Мъск предостави на Киев достъп до Starlink още в първите дни на войната

Секретен US доклад! Руско тайно оръжие побърка сателитите | StandartNews.com

Стремежът на Русия да саботира достъпа до интернет на украинските военни, нанасяйки удар по спътниците Starlink на SpaceX, изглежда е доста по-напреднал, отколкото се твърдеше досега. Това става ясно от секретен доклад на американското разузнаване, цитиран от The Washington Post, който е част от изтеклите документи от Пентагона, пише Актуално.

Илон Мъск предостави на Киев достъп до Starlink още в първите дни на войната, за да предотврати пълното спиране на украинските комуникации заради руския обстрел.

Москва е експериментирала в продължение на месеци със своите системи за електронна война "Тобол" в опит да прекъсне сигналите на Starlink в Украйна, се твърди в свръхсекретната оценка на разузнаването на САЩ.

Документът датира от март и в него не се посочва дали някой от тестовете на Русия е бил успешен. Но въпреки всичко заключението на разузнаването потвърждава това, което наблюдателите само предполагаха преди - че програма, привидно предназначена да защитава сателитите на Кремъл, може да бъде използвана вместо това за атака на тези, използвани от неговите противници, пише The Washington Post.

SpaceX - фирмата, която е собственик на Starlink, отказва коментар. "Тези системи представляват важен слой в комуникационната мрежа на Украйна", заяви майор Чарли Диц - говорител на Министерството на отбраната на САЩ. Той допълни, че Пентагонът "продължава да се фокусира върху осигуряването на необходимите на украинците сателитни възможности".

Костантин Жура - говорител на украинското министерство на отбраната, заяви, че официалните лица в Киев са наясно с усилията на Русия и "предприемат мерки за тяхното неутрализиране". Starlink се оказа жизненоважен за украинската армия, която разчита на малките преносими терминали за комуникация на бойното поле и за предаване на разузнавателна информация.

Миналата есен Мъск се сблъска с недоволството на украинските лидери, след като заплаши да спре финансирането на Starlink за страната. Отзвукът го накара бързо да промени този свой ход.

Не е ясно дали прекъсванията на Starlink, за които се съобщава в Украйна, са резултат от руските експерименти с "Тобол" или от други възможности за заглушаване, използвани от руските сили, като например монтираната на камион система Tirada-2.

Украинските войски съобщават, че са имали смущения през октомври, когато са се придвижвали към руските позиции по време на успешните контраофанзиви в южната и източната част на страната.

Според доклад на Financial Times украински официални лица са предположили по това време, че SpaceX е ограничила достъпа до интернет в тези райони, за да попречи на руснаците да използват услугата.

Според доклад, публикуван този месец от фондация "Сигурен свят" - частно финансирана група, фокусирана върху космическата сигурност и устойчивост - анализаторите са идентифицирали поне 7 комплекса "Тобол" в Русия. Всички те са разположени в непосредствена близост до съоръжения, използвани за проследяване на сателити.

Според фондация "Сигурен свят" смущенията в сателитите могат да се случат на две места - в Космоса - чрез удар по сателитите, и на земята, където оръжията могат да се насочат към приемниците. При смущенията, които се случват в Космоса, сигналът се смесва с оригиналното излъчване, което изкривява информацията, получавана от всички потребители на този сателит.

Според изследователя Барт Хендрикс почти сигурно "Тобол" работи по този начин. При наземния метод се предава сигнал на същата честота като тази на спътника, което пречи на свързаните устройства да приемат истинския сигнал. Този метод има по-малка зона на действие, тъй като зависи от това дали устройството за смущение се намира сравнително близо до системите, които възнамерява да наруши.

"Тобол" е проектиран така, че да прекъсва самия сигнал по пътя му към терминала. Изтеклият документ описва "продължаващия военен оперативен експеримент на Русия за борба срещу сателитната комуникационна система Starlink над Украйна с руския Тобол-1". И посочва три места в Русия, където са проведени тестовете. Техният "приблизителен център" се оказва близо до Бахмут в източната част на Донецка област - най-горещата точка на фронта.

Експериментът, започнал в края на септември 2022 г., е трябвало да продължи 25 дни, се казва в оценката на американското разузнаване. Но от началото на тестовете до момента, в който изтеклата информация е била подготвена за висши американски служители, са изминали повече от пет месеца.

В документа не се посочва защо експериментът е продължил толкова дълго, дали Русия е срещнала някакви проблеми и дали операцията е имала очаквания ефект.

Въпреки че разположението на руските комплекси "Тобол" в цялата страна би могло да подскаже, че те се използват за отбранителни цели, трите обекта, разкрити в оценката на американското разузнаване - един извън Москва, обект край Крим и друг в руския ексклав Калининград - са най-близките до Украйна съоръжения, което ги прави подходящи за нападателна операция.

Тяхната зона на покритие, изглежда, обхваща цяла Украйна, казва Брайън Уидън - директор по планиране на програми във фондация "Сигурен свят". В публичното пространство има само слаби намеци и разкрития за програмата "Тобол", наричана в руските документи 14Ts227, и нейните възможности са загадка от години. Изследователите твърдят, че програмата вероятно е започнала преди около десетилетие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай