Сблъсъци на войници пред парламента в Киев

Сблъсъци на войници пред парламента в Киев | StandartNews.com

Киев. Националната гвардия на Украйна влезе в сблъсъци с протестиращи пред президентството в Киев. Там депутатите одобриха за министър на отбраната досегашния командващ Националната гвардия. Това е и последното заседание на парламента преди разпускането му за извънредните избори на 26 октомври, съобщават световните медии.

Според ИТАР-ТАСС маскирани радикални младежи, въоръжени с вериги и бухалки са започнали провокацията срещу полицията. Скоро повечето прозорци на първия етаж са били строшени от изстрелите с въздушни пистолети, носени от демонстранти.

Около 200 войници са обкръжили сградата. Тя обясняват, че са служили шест месеца повече, отколкото е уточнено в техните договори.

Войниците скандират "Демобилизация!" и "Един за всички всички за един." Те се зарекоха, че няма да си тръгнат, докато властите не отговорят на въпросите им.

Част от протестиращите настояват да получат статут на борци за свободата на Украйна със съпровождащите привилегии и помощи, каквито ползват ветераните от Втората световна война. Други поискаха за ветерани да бъдат обявени и участниците в Украинската въстаническа армия, сражавали се по време на нацистката окупация срещу Червената армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай