Сблъсъци на албански протест в Скопие

Сблъсъци на албански протест в Скопие | StandartNews.com

Скопие. Полицията в Македония използва сълзотворен газ и шокови гранати в петък при сблъсъци с около 2000 демонстранти, протестиращи срещу осъждането на шестима етнически албанци за убийство и тероризъм, предаде Ройтерс.

Репортер на агенцията на мястото на инцидента каза, че няколко души са били ранени, а много други са били арестувани по време на сблъсъците в центъра на столицата Скопие.

Протестиращите етнически албанци, които замеряха полицията с камъни, бяха разгневени от доживотните присъди, дадени за убийството на петима македонски рибари в езеро близо до Скопие през 2012 година.

Описвани от властите като ислямисти, подсъдимите бяха обвинени в тероризъм и обвинени, че се опитват да дестабилизира държавата.

"Шестима демонстранти бяха арестувани, един от тях, който е ранен е откаран в болница. Има няколко със сериозни наранявания, но животът им не е в опасност", обяви говорителят на Министерството на вътрешните работи Иво Котевски. Пострадали са и 20 полицаи.

Сблъсъците в петък избухнаха, когато демонстрантите опитаха да проникнат в сградата на съда в Скопие, който произнесе присъдата. Те хвърляха камъни и счупиха няколко прозореца преди намесата на полицията. Етническите албанци носеха плакати: „Искаме справедливост" и „Ние не сме терористи".

Двама от шестимата обвиняеми бяха осъдени задочно, тъй като те са в затвора в съседно Косово, където изтърпяват наказание лишаване от свобода за незаконно притежание на оръжие. Македония започна процедура за тяхното екстрадиране.

На 12 април 2012 г. телата на петимата застреляни бяха открити в близост до ценен от рибарите район на езеро до Смилковци, северно от Скопие. Двадесетина заподозрени от албански произход бяха арестувани тогава, много от тях принадлежащи към радикални ислямистки групи.

Убийството бе последвано от сблъсъци между македонци, протестиращи срещу престъплението, и полицията.
Адвокатите на осъдените заявиха, че ще обжалват.

Отношенията между албанци и македонци са белязани от напрежение от времето на седеммесечния конфликт, който противопостави през 2001 г. правителствените сили и етническите албански бунтовници.

Конфликтът приключи с мирното споразумение от Охрид през август 2001 г., което включва предоставяне на по-големи права на албанското малцинство, което е около 25% от двата милиона жители на Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай