САЩ забавиха военни доставки за Египет

САЩ забавиха военни доставки за Египет | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ потвърдиха, че ще забавят доставката на четири изтребители F-16 за Египет на фона на вълненията в страната след свалянето на президента Мохамед Морси от армията, предаде Би Би Си.

Говорителят на Пентагона Джордж Литъл каза, че решението е направено "като се има предвид настоящата ситуация в Египет".

САЩ проучва дали отстраняването на Морси е преврат, което ще предизвика законово изискване да спре помощта за Египет.

По-рано, главнокомандващият на египетската армия призова за масови протести в петък, за да получи "мандат, за да се справи с тероризма".

Но гернерал Абдел Фатах ал-Сиси заяви, че не иска да предизвика обществено недоволство и призова за национално помирение.

В отговор Мюсюлманското братство, което подкрепя Морси, заяви, че изявлението на генерал Сиси е "призив за гражданска война".

Четирите F-16 са част от вече договорената по-голяма поръчка от 20 самолета, осем от които вече са изпратени в Египет.

Въпреки това в сряда Пентагонът потвърди, че доставката е била задържана.

"Като се има предвид настоящата ситуация в Египет ние не вярваме, че е уместно да придвижим напред, в този момент, доставката на F-16", каза Литъл пред репортери.

"Ние оставаме ангажирани с военните отношения между двете страни, които продължават да бъдат основата на нашето по-широко стратегическо партньорство с Египет, и служи като един от стълбовете на стабилността в региона", каза той.

Решението е начин за САЩ да сигнализират недоволството си от последните събития в Египет, без да уврежда силната връзка на Вашингтон с египетските военни.

Президентът Барак Обама е взел решението късно във вторник в съответствие с препоръката на службата за национална сигурност.

Американската военна помощ за Египет се оценява на $ 1,3 млрд. всяка година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай