САЩ върнаха язовира край Мосул на кюрдите

САЩ върнаха язовира край Мосул на кюрдите | StandartNews.com

Мосул. С две вълни въздушни удари над "Ислямска държава" вчера американските ВВС помогнаха на кюрдските бойни части да си върнат контрола над стратегическия язовир край Мосул. Водното съоръжение беше завзето от екстремистите преди 2 седмици. Кюрдски източници, цитирани от AFP, потвърдиха, че язовирът е "изцяло освободен".

Това е най-голямата американска военна операция на територията на Ирак след оттеглянето на военните части през 2011 г. В нея участваха както бомбардировачи, така и бойни джетове и дрони (безпилотни самолети). 

Президентът на САЩ Барак Обама обоснова необходимостта от атаката с думите, че непокътнатостта на язовира е ключова за сигурността на американското посолство в Багдад. Сигурността на дипломатическия персонал в столицата на Ирак често е посочвана като причина за американската военна намеса в подкрепа на кюрдите, отбелязва "Гардиън". От 8 август транспортни самолети доставят хуманитарни помощи на бежанците от язидската общност, които се укриват в планината Синджар.

Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне днес със съветниците си, за да обсъди случващото се в Ирак, става ясно от съобщение на Белия дом. По-рано стана ясно, че държавният глава и вицепрезидентът Джо Байдън ще разговарят с членове на съвета за национална сигурност, за да получат последна информация за иракския конфликт.

Междувременно премиерът на Великобритания Дейвид камерън заяви, че "Ислямска държава" представлява директна заплаха за сигурността на Обединеното кралство и на Европейския съюз. Въпреки, че не одобрява масирана военна намеса в чужди територии, той смята, че трябва да се прецени някакъв вид военно участие с цел осигурявае на сигурността на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай