САЩ удариха петролни кладенци на джихадистите

САЩ удариха петролни кладенци на джихадистите | StandartNews.com

87 долара в секунда струват бомбардировките срещу "Ислямска държава"

Международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава" порази петролни рафинерии в Сирия, контролирани от джихадистите, съобщи Би Би Си. В последните бомбардировки са участвали самолети на САЩ, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства и са убити най-малко 14 бунтовници.

"Все още оценяваме резултата от атаката срещу рафинериите, но по първоначални индикации ударите са били успешни", съобщи американското централно командване в съобщение. Говорителят на Пентагона адм. Джон Кърби посочи, че целта на ударите не е била толкова да убиват бунтовници, колкото да се разрушат съоръженията, които помагат за финансирането на групировката. Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права обяви, че 14 джихадисти са били убити, както и петима цивилни. При последната серия удари са поразени малки рафинерии, които произвеждат по 300-500 барела рафиниран петрол дневно.

По данни на САЩ рафинериите, контролирани от джихадистите, им носят приходи от 2 милиона долара на ден. Те продават петрола на черния пазар, обикновено чрез местни търговци и посредници, като крайната дестинация на нефта е Ирак, Иран, Турция или Йордания.

Въздушните удари срещу джихадистите струват на САЩ по 87 долара в секунда, пресметна телевизия "Ал Арабия". Всяка от ракетите "Томахоук" струва по 1,59 милиона долара, като само във вторник са били изстреляни 47 такива ракети. Изтребителите F-22 Raptor, които също участват в операцията, пък струват по 67 000 долара на час.

Принц и саудитка пускат ракети по терористите

Саудитски принц и първата в историята на ОАЕ жена пилот са участвали във въздушните удари срещу "Ислямска държава", съобщи в. "Дейли мейл".

Принц Халед бин Салман е син на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Салман бин Абдулазиз. Той е пилотирал самолет "Торнадо" по време на удари срещу джихадистите в Сирия.

Първата жена пилот в ОАЕ пък е стреляла по бунтовниците от самолет F-16. Това е 35-годишната майор Мариам ал Мансури.

Междувременно Гърция и Холандия обявиха, че ще се присъединят към коалицията за борба с "Ислямска държава". Правителството на Холандия ще изпрати 6 изтребителя F-16 за участие във военната операция в Ирак и ще помага за обучаване на иракски и кюрдски военни в течение на една година.

По-рано Турция също обяви, че е готова да помага в борбата с бунтовниците. Турция може да предостави военна или логистична подкрепа на водените от САЩ въздушни удари срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, заяви президентът Реджеп Ердоган.

Бял прах за президент от ислямисти

Президентът на Чехия Милош Земан е получил писмо с бял прах, съобщи ИТАР-ТАСС. От полицията обявиха, че то е било изпратено от името на екстремистката групировка "Ислямска държава".

Според самия Земан обаче писмото е било пратено от човек с психическо заболяване и не е било заплаха. "Във всяко общество и дори във всеки град живеят по няколко душевноболни и смятам, че писмото е било изпратено именно от такъв човек. От името на "Ислямска държава" той протестира срещу доставките на оръжие за кюрдите", каза президентът. Той добави, че писмото е написано в такъв стил, че и без да е психиатър, би допуснал, че този прах е "или брашно, или захар, или в най-лошия случай прах за пране".

Обучават деца за камикадзета в Сирия

Терористичната групировка "Ислямска държава" е създала в селището Табка, западно от град Рака В Сиря, тренировъчен лагер за деца, обучавани за камикадзета. Там се обучават 50 момчета на възраст от 7 до 13-годишна възраст, съобщи в. "Аш Шарк ал Аусад". Наставниците наричали подопечните си "златен улов". Международният трибунал определя вербуването на деца до 15 години във военизирани структури или използването им във военни действие като военно престъпление, напомня изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай