САЩ търси малайзийския самолет в Индийския океан

САЩ търси малайзийския самолет в Индийския океан | StandartNews.com

Вашингтон. Издирването на изчезналия миналия петък Боинг 777 на Малайзийските авиолинии започна и в Индийския океан. Зоната за претърсване бе разширена, след като се появиха нови данни от военни радари, показващи, че самолетът е поел курс на северозапад от мястото, където е засечен последно от радарите на малайзийската гражданска авиация. Данните са повод и за предположения, че самолетът е бил отвлечен от човек с опит в авиацията.


Двама източници на агенция Ройтерс твърдят, че военни радари са засекли неидентифициран самолет в ранните часове миналата събота, движещ се на северозапад от мястото, където е установен последният контакт с малайзийския боинг. Засеченият самолет се е движел по известен навигационен маршрут в посока Андаманските острови. Той е преминал през три отправни точки, използвани за навигация от пилотите. Това кара специалистите да предполагат, че самолетът е бил управляван от човек с опит в авиацията. Те са на мнение, че подобен маршрут може да бъде следван, ако самолетът бъде управляван ръчно или чрез въвеждане на маршрута в автопилота, но задължително от човек с опит.
"Това, което можем да кажем, е, че разглеждаме версията за саботаж, като отвличането също е вариант", посочва източник на Ройтерс от малайзийската полиция.

 


Междувременно търсене на следи от самолета започна и в Индийския океан. Пентагонът изпрати свой военен кораб в района, който да участва в издирването. То обаче ще е голямо предизвикателство, тъй като ветровете и теченията там могат да отнесат евентуални отломки на десетки хиляди километри само за часове. Така зоната за търсене се разширява постоянно.

 

Пет хипотези за изчезването на машината


Френски експерти излязоха с пет хипотези за малайзийския Боинг, пише в. "Фигаро". Първата е за пожар на борда - в подобен случай нещата се развиват много бързо и екипажът няма време да се свърже с диспечерите. Втората версия е за самоубийство на пилота. Третата възможност е ракета да е свалила самолета. Според експерти хипотезата е вероятна, като се вземе предвид внезапното изчезване на машината от радарите. Експлозивна декомпресия е четвъртата хипотеза, която се подкрепя от факта, че в сряда стана ясно, че миналата година е била открита в САЩ пукнатина във фюзелажа на "Боинг 777", като този на малайзийската авиокомпания. Отвличане и държане на пътниците за заложници е петата версия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай