САЩ следели незаконно 56 хил. имейла годишно

САЩ следели незаконно 56 хил. имейла годишно | StandartNews.com

Вашингтон. Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) e следила незаконно близо 56 000 лични имейла на американци годишно, показват декласифицирани съдебни документи. Те разкриват, че съдия от Съда за следене на външното разузнаване е определил тази програма на NSA като нелегална през 2011 г. Комуникациите били между хора, които нямали връзка със заподозрени терористи.

Съдът за следене на външното разузнаване, чиито решения обикновено остават класифицирани, е заявил, че NSA е възможно да е нарушила закона заради това, че е събирала лични имейли годишно между 2008 и 2011 г.

Служители в разузнаването, пожелали анонимност, казват пред Би Би Си, че това натрупване на имейли всъщност не е нарочно, а се дължи на технологичен проблем. Агенцията не е можела да отдели съобщенията между американци, които не са имали пряка връзка с тероризъм и така NSA e събирала десетки хиляди изцяло вътрешни кореспонденции всяка година, разкриват документите на съда.

В решението си съдия Джон Бейтс критикува NSA заради нарушаването на личното пространство. Съдът заключва, че събирането на данните нарушава четвъртата поправка в американската конституция, която забранява "неоснователното претърсване и изземане". Съдебните документи са били разпространени от американските власти след отправено запитване по силата на закона за достъп до информация.

След разкритията на Сноудън през юни по-рано този месец президентът Барак Обама обеща да осигури повече прозрачност за шпионските програми на САЩ с "подходящите реформи", за да гарантира по-широкомащабен контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай