САЩ с решение за контрола върху оръжията

САЩ с решение за контрола върху оръжията | StandartNews.com

Вашингтон. Преди часове демократите и републиканците в САЩ постигнаха договореност относно контрола на оръжията, съобщи БНР. Вероятността предложението за промени в регулацията да бъде одобрено от Сената вече е по-голяма.

Вотът е резултат от кампанията, поета от Белия Дом за действие след жестоката престрелка в град Ню Таун през декември. Все повече републиканци са готови да приемат мерките, инициирани от демократите, въпреки натиска на Националната Оръжейна Асоциация.

Според NBC News двамата преговарящи Пат Томи и Джо Манчин, които работиха за постигане на компромисно решение са стигнали до принципен консенсус във вторник вечерта и в момента работят над детайлите.

Компромисът се отдалечава от предложението на Барак Обама за повсеместни предварителни проверки и предвижда освобождаване от тях на определени групи като членове на семейството. Предложението, което се очаква да бъде обявено официално днес, включва по-голям контрол над продажбата на оръжия по време на изложения, както и по Интернет.

Не е ясно дали Националната Оръжейна Асоциация ще подкрепи договорката, но нагласите са те да се обявят против като се позоват на втората поправка в Конституцията, разрешаваща носенето на оръжие.

Вицепрезидентът Джо Байдън заяви, че всеки законодател обезпокоен от силното лоби на Националната Оръжейна Асоциация или друга група трябва да промени начина си на мислене. Байдън допълни- „Хората се чудят 'Какво да кажа на Националната Оръжейна Асоцииация?'. Имам един въпрос към вас – какво ще кажете на родителите? Погледнете ги в очите и им кажете, че сте стигнали до заключението, че няма какво да направите."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай