САЩ отхвърли законопроект, ограничаващ спецслужбите

САЩ отхвърли законопроект, ограничаващ спецслужбите | StandartNews.com

Вашингтон. Конгресът на САЩ отхвърли законопроект, ограничаващ спецслужбите да следят телефонните разговори и личната кореспонденция.

Автор на законопроекта бе младият републиканец от щата Мичиган Джъстин Еймъш. Документът бе поставен на обсъждане, а след това и на гласуване в Палатата на представителите (долната камара на Конгреса). "Против" гласуваха 217 конгресмени, а "за" - 205. 

Поправката бе внесена след разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън за мащабността на програмите за следене на Агенцията за национална безопасност (АНС), с подкрепата на разнородна група конгресмени - от най-консервативните, до най-прогресивните.

В случай, че законопроектът бе одобрен от двете камари на Конгреса и в последствие ратифициран от президента Обама, както е по американския закон, подслушванията на телефонните разговори и следенето на електронната поща на американските граждани щяха да станат незаконни.

Срещу законопроекта се обявиха Белия дом и спецслужбите. Мнозинството републиканци също разкритикуваха документа, а също и немалко демократи. Аргументът на всички бе един и същ: събирането на данни за гражданите се прави в името на борбата срещу тероризма.

Събирането на информация за гражданите от Агенцията за национална безопасност е обоснована с т.нар. "Патриотичен акт", приет след атентатите срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай