САЩ ликвидираха Джон Джихадиста (ОБЗОР)

САЩ ликвидираха Джон Джихадиста (ОБЗОР) | StandartNews.com

Един от най-издирваните терористи в света - главорезът на "Ислямска държава" Джон Джихадиста, е бил ликвидиран при американски въздушен удар с дрон в сирийския град Рака в четвъртък вечер, съобщиха световните медии. До вчера нямаше официално потвърждение от Пентагона, че терористът е убит, но няколко американски източника разкриха, че това е почти сигурно.

Джихадистът, чието истинско име е Мохамед Емвази, стана известен през август 2014 г. с показните обезглавявания на британски журналисти.

За атаката срещу него бе съобщено официално от Пентагона, без да се уточнява дали тя е била успешна. По-късно американски източници казаха, че това най-вероятно е така. Пред "Фокс Нюз" източници от Пентагона заявили, че са "99% сигурни", че терористът е ликвидиран. Друг американски военен представител посочил, че има "голяма степен на вероятност" той да е убит. Британският премиер Дейвид Камерън разкри, че акцията е резултат от съвместната работа на САЩ и Великобритания, които следели терориста от известно време. Източници от ИД в Рака пък посочват, че джихадистът е оцелял, но е в тежко състояние в болница.

Смята се, че Джон Джихадиста е бил убит, докато се качвал в автомобил в центъра на Рака. Атаката била извършена на символично място в близост до часовникова кула, където терористите екзекутирали жертвите си.

Удрят ИД в 2 града в Ирак

Позициите на "Ислямска държава" бяха атакувани в два града в Ирак, като превземането им ще бъде ключов успех в борбата с терористите. Вчера иракската армия започна офанзива от 3 фронта срещу ислямистите в Рамади. Градът бе превзет от ИД през май. В същото време кюрдските сили Пешмерга обявиха, че са изтласкали терористите от северния град Синджар, подкрепяни от американски въздушни удари. Градът е от стратегическо значение, тъй като се намира на главния път между двата бастиона на ИД - Рака в Сирия и Мосул в Ирак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай