САЩ конфискуват ирански небостъргач в Манхатън

САЩ конфискуват ирански небостъргач в Манхатън | StandartNews.com

Ню Йорк. Американското министерство на правосъдието обяви, че смята да конфискува небостъргач в Манхатън, за който се смята, че е тайно притежаван от Иран, предаде АФП, позовавайки се на официално изявление.

Конфискацията и продажбата на 36-етажната сграда, намираща се в центъра на Ню Йорк на Пето авеню, ще бъде "най-голямата по рода си, свързана с борбата с тероризма", се добавя в изявлението.

Федерален съдия отсъди в полза на правителството тази седмица, заявявайки, че собствениците на небостъргача Пиаже са в нарушение на санкциите срещу Иран и законите за пране на пари.

Федералният прокурор Прет Барара заяви, че решението подкрепя Министерството на правосъдието в твърдението, че собственикът на сградата "беше все още е параван за банка Мели, и по този начин в параван за правителството на Иран".

Барара каза, че средствата от продажбата на сградата ще осигури "средства за обезщетение на жертвите на спонсориран от Иран тероризъм".

Прокурорите твърдят, че собствениците на сградата, фондация Алави и корпорация Аса, са прехвърляли приходи от наеми и други средства на иранската държавна банка Мели.

Алави също управлява и иранска благотворителна организация, както и сградата на иранското правителство, се казва в изявлението.

Построен през 1970 г. от организация с нестопанска цел, управлявана от шаха на Иран, небостъргачът е отчужден от новото иранското правителство след революцията от 1979 г., твърдят прокурорите.

Министерството на финансите на САЩ въведе строги санкции срещу Иран, редица ирански фирми и организации, кактои  много строг контрол върху прехвърлянето на средства към Иран.

Ограниченията целят да окажат натиск върху Техеран да се откажат от програмата си за разработване на ядрени оръжия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай