САЩ удари Русия с нови тежки санкции, горят фирми в други държави

Засегнати са повече от 250 физически и юридически лица

САЩ удари Русия с нови тежки санкции, горят фирми в други държави | StandartNews.com

Съединените щати днес наложиха санкции на стотици хора и организации, включително в Китай, Турция и Обединените арабски емирства, действайки срещу избягването на санкции от страна на Русия, бъдещите ѝ енергийни възможности, банките и металургичния и минния ѝ сектори, предаде Ройтерс.

Министерствата на финансите и на външните работи на САЩ се насочиха към повече от 250 физически и юридически лица в най-новите действия на Вашингтон, с които се опитват да нанесат удар на Русия и нейното избягване на санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници заради войната в Украйна.

"Ще продължим да използваме инструментите, с които разполагаме, за да насърчаваме търсенето на отговорност за престъпленията на Русия в Украйна и за тези, които финансират и подкрепят руската военна машина", заяви в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Министерството на финансите заяви, че е наложило санкции на мрежа от четири юридически лица и девет души, базирани в Китай, Русия, Хонконг и Пакистан, във връзка с улесняването и снабдяването на Русия с оръжия и технологии, произведени в Китай.

То заяви, че мрежата се е опитала да заобиколи американските санкции и китайския контрол върху износа на материали, свързани с военната промишленост.

Санкции също така бяха наложени на базирани в Турция, ОАЕ и Китай дружества във връзка с доставката на технологии, оборудване и суровини, включително сачмени или ролкови лагери, части за самолети и рентгенови системи.

Базираните в Китай фирми, към които са насочени мерките, включват търговски компании за сателитни изображения, които според министерството на финансите предоставят наблюдения с висока резолюция на частната военна компания "Вагнер".

Държавният департамент също така се насочи към китайски субекти в действията си срещу мрежа, която според него е участвала в закупуването на микроелектронни компоненти за руския държавен конгломерат "Ростех", който сам по себе си е под санкциите на САЩ.

Според американското дипломатическо ведомство микроелектрониката се използва за разработване на системи за електронна война. В рамките на действията срещу мрежата бяха атакувани и дружества в Русия, Турция и Хонконг.

Вашингтон засили дипломатическия си натиск върху държави и частни компании в световен мащаб, за да гарантира прилагането на санкциите, които той, Европейският съюз и други западни държави наложиха на Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Русия отхвърля западните санкции като незаконни и заявява, че те няма да попречат на развитието на нейната икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Лукас
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи