САЩ се изтеглят от Афганистан и Близкия изток?

Кристофър Милър даде знак, че може да ускори процеса

САЩ се изтеглят от Афганистан и Близкия изток? | StandartNews.com

Новоназначеният шеф на Пентагона Кристофър Милър даде знак в събота, че може да ускори изтеглянето на американските войски от Афганистан и Близкия изток. "Време е да се приберем у дома", каза Милър, предаде БГНЕС.

"Всички войни трябва да приключат", заяви Милър в първото си послание до американските въоръжени сили. Той беше назначен за изпълняващ длъжността министър на отбраната от президента Доналд Тръмп в понеделник. Кристофър Милър каза още, че САЩ са решени да победят "Ал Кайда", 19 години след атентатите от 11 септември, и са "на ръба да победят" групировката.

"Мнозина са уморени от войната, аз съм един от тях", пише той в съобщението от петък, но публикувано рано в събота на уебсайта на Министерството на отбраната. "Но това е критичната фаза, в която прехвърляме усилията си от лидерска към поддържаща роля", каза той. "Прекратяването на войни изисква компромис и партньорство. Срещнахме предизвикателството; дадохме всичко от себе си. Сега е време да се приберем у дома".

Милър не споменава конкретно разполагане на американски войски, но препратката към "Ал Кайда" изглежда откроява Афганистан и Ирак, където американските войски са разположени след атаките на 11 септември. Бившият офицер от специалните сили на САЩ и експерт по борбата с тероризма бе определен за ръководител на Пентагона, след като Тръмп уволни Марк Еспер. Тръмп, който загуби от демократа Джо Байдън на изборите на 3 ноември, настоява да изтегли американските сили от двете страни, откакто встъпи в длъжност преди четири години.

Всяко подобно действие би трябвало да се осъществи през 67-те дни преди Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари. Еспер съкрати американските сили в Афганистан с близо две трети след мирното споразумение между САЩ и талибаните на 29 февруари.

Но, правейки равносметка, той каза, че след този месец ще поддържа бройки от 4500, докато талибаните, които преговарят с правителството в Кабул, следват обещаното намаляване на насилието. Тръмп обаче настоява за продължаване на съкращенията, като пише в Туитър, че иска войските да се "приберат до Коледа", 25 декември. Неговият съветник по националната сигурност Робърт О'Брайън заяви, че целта е да се съкратят до 2500 до февруари. Но критиците казват, че това премахва всяка пречка за атаките на талибаните, които продължават на фона на оскъдния напредък в мирните им преговори с афганистанското правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай