Петък,

САЩ пратиха в Румъния страховити военни дронове

От: Редактори -
376
САЩ пратиха в Румъния страховити военни дронове
A
A
A

Командването на САЩ е наредило прехвърлянето на безпилотни летателни апарати MQ-9 Reaper от Полша в Румъния докато тече реконструкцията по пистата на полска авиобаза. Това се посочва в съобщение, публикувано в четвъртък от командването на американските военновъздушни в Европа и Африка.

"Дроновете от вида MQ-9 Reaper, съответният персонал и оборудване за поддръжка на 2-ри състав на 52-ра група за експедиционни операции бяха временно преместени от въздушната база „Мирославец "в Западна Полша до въздушната база „Къмпиа Турзий "в Румъния за времето на ремонта по пистата на базата в Мирославец ”, се казва в съобщението.

Командването на американските военновъздушни сили в Европа и Африка изяснява, че тази единица е отделно подразделение от географска гледна точка и е подчинена на 52-ра част на военновъздушните сили в Шпангдален (Германия). Сред задачите й са събиране на информация, наблюдение и разузнаване за посрещане на бойните нужди на командните центрове.

Дроновете MQ-9 осъществяват операции в Полша от май 2018 година. "Това временно преместване е осъществено при пълно сътрудничество с нашия съюзник в НАТО - Румъния," се подчертава в документа. "САЩ работят в тясно сътрудничество с Румъния и други партньори от НАТО за укрепване на колективната отбрана и регионалната сигурност."

Разузнавателно-ударният безпилотен апарат MQ-9 Reaper се произвежда от американската компания General Atomics Aeronautical Systems. Той достига скорост от 400 км/ч, максималната височина на полета му е 13 км, продължителността на полета е почти 24 часа. MQ-9 Reaper може да пренася ракети въздух-земя на крилата си. Белгия, Великобритания, Испания, Италия, Холандия и Франция използват или в етап на доставка на различни версии на дрона.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички