САЩ пратиха в Румъния страховити военни дронове

Преместени са временно в румънска база, докато ремонтират пистата на полската им база

САЩ пратиха в Румъния страховити военни дронове | StandartNews.com

Командването на САЩ е наредило прехвърлянето на безпилотни летателни апарати MQ-9 Reaper от Полша в Румъния докато тече реконструкцията по пистата на полска авиобаза. Това се посочва в съобщение, публикувано в четвъртък от командването на американските военновъздушни в Европа и Африка.

"Дроновете от вида MQ-9 Reaper, съответният персонал и оборудване за поддръжка на 2-ри състав на 52-ра група за експедиционни операции бяха временно преместени от въздушната база „Мирославец "в Западна Полша до въздушната база „Къмпиа Турзий "в Румъния за времето на ремонта по пистата на базата в Мирославец ”, се казва в съобщението.

Командването на американските военновъздушни сили в Европа и Африка изяснява, че тази единица е отделно подразделение от географска гледна точка и е подчинена на 52-ра част на военновъздушните сили в Шпангдален (Германия). Сред задачите й са събиране на информация, наблюдение и разузнаване за посрещане на бойните нужди на командните центрове.

Дроновете MQ-9 осъществяват операции в Полша от май 2018 година. "Това временно преместване е осъществено при пълно сътрудничество с нашия съюзник в НАТО - Румъния," се подчертава в документа. "САЩ работят в тясно сътрудничество с Румъния и други партньори от НАТО за укрепване на колективната отбрана и регионалната сигурност."

Разузнавателно-ударният безпилотен апарат MQ-9 Reaper се произвежда от американската компания General Atomics Aeronautical Systems. Той достига скорост от 400 км/ч, максималната височина на полета му е 13 км, продължителността на полета е почти 24 часа. MQ-9 Reaper може да пренася ракети въздух-земя на крилата си. Белгия, Великобритания, Испания, Италия, Холандия и Франция използват или в етап на доставка на различни версии на дрона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай