САЩ постави Алжир в списъка за нарушаване на свободи

Затварят църкви, преследват журналисти

САЩ постави Алжир в списъка за нарушаване на свободи | StandartNews.com

Държавният департамент на САЩ постави Алжир в списъка с държави под "специално наблюдение" за извършване или толериране на сериозни нарушения на свободата на религията.

"Освен Алжир, Централноафриканската република, Коморските острови и Виетнам са също в специалния списък за наблюдение за участие или толериране на тежки нарушения на религиозната свобода", заяви държавният секретар Антъни Блинкен в прессъобщение.

Америка определи също така Иран, Северна Корея и Китай като "страни с особена загриженост".

Докладът за свободата на религията за 2020 г. цитира няколко нарушения на правата в Алжир, включително затварянето на няколко църкви.

"Правителството е затворило 13 църкви и е наредило още седем да бъдат затворени от 2018 г. насам, тъй като те не са имали необходимото разрешение за провеждане на неислямски богослужения", се казва в доклада.

Националният комитет за немюсюлманско религиозно поклонение не е издал нито едно разрешение на църкви, свързани с Протестантската църква на Алжир.

Европейският парламент също критикува Алжир за потисничеството над християните и религиозните малцинства през 2020 година. Европейският депутат Мария Сорая призова за предприемане на действия срещу Алжир за възпрепятстване на християните да практикуват религията си.

Комисията за международна религиозна свобода на САЩ (USCIRF) призова за  репресии срещу евангелската протестантска общност в Алжир, както и за закриването на двете най-големи протестантски църкви в страната.

Други нарушения на правата на човека в Алжир също бяха критикувани през последните години, включително използването на антитерористични закони за преследване на журналисти и протестиращи.

Само преди дни алжирските власти арестуваха известния независим журналист Ихсан Ел-Кади и затвориха неговата интернет станция Radio M, която се смяташе за последното останало място за свободен политически дебат в страната. Ел-Кади е бил арестуван в ранните часове на събота от шестима цивилни полицаи в дома си в село източно от столицата Алжир, според членове на семейството.

Тринадесет членове на Европейския парламент също наскоро отправиха писмо до ЕС, в което осъдиха мрачната ситуация, пред която са изправени алжирските активисти, особено тези, които защитават правата на жените.

Според американския доклад за правото и религията,  алжирският закон регулира проявата на религия или убеждения чрез няколко правни механизма, включително алжирския наказателен кодекс и Наредба 06-03 за регулиране на немюсюлманските организации.

В доклада се добавя още, че "през последните години алжирското правителство все повече прилага тези закони, хвърляйки в затвора лица по обвинения в богохулство.

"Лишаването от свобода на алжирци по обвинения в богохулство и дискриминационното прилагане на законовите разпоредби, регулиращи богослужението, представляват нарушения на свободата на религията. Правителството на САЩ трябва да продължи да поставя Алжир в своя специален списък за наблюдение за извършване на тежки нарушения на международната религиозна свобода", пише още в доклада.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай