Събота,

САЩ махат визите на Хърватия. За нас - друг път

От: СТАНДАРТ -
474
САЩ махат визите на Хърватия. За нас - друг път
A
A
A

САЩ махат визите за Хърватия. С направените последните стъпки за това от целия ЕС с визи за САЩ остават само Румъния, Кипър и България.

"Днес номинирах Хърватия за присъединяване към програмата за отмяна на визите. Тази стъпка към безвизово пътуване признава огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните участнички в програмата. Очакваме още по-силни отношения между САЩ и Хърватия", написа американският държавен секретар Антъни Блинкен в Туитър.

Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че приема поканата. За подобен ход на САЩ се заговори още в началото на тази година, когато бе обявено, че броят на отказите за издаване на американски визи за граждани на Хърватия е паднал под 3 на сто, което е едно от условията за премахване на визовия режим.

Кога подобна радост ще споходи и България? При нас за миналата година процентът на отказани визи е бил 9,75 на сто, което е далеч от изискванията на американците за 3 на сто.

Неотдавна Правната комисия на Европейския парламент даде на съд Европейската комисия за това, че не е действала срещу САЩ за незачитане на визовата реципрочност. Причината е, че американските визи все още се прилагат за България, Румъния, Хърватия и Кипър. За Хърватия това вече не важи.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com