Сърбия се споразумя с Косово

Сърбия се споразумя с Косово | StandartNews.com

Белград. Парламентът на Сърбия одобри с мнозинство споразумението за нормализиране на отношенията с Косово. Докладът беше поставен от Европейския съюз като предварително условие за приближаване на Сърбия към членство в съюза.

Съгласието на правителствения доклад от страна на парламента означава потвърждаване на договора с косовските албанци. Скупщината не може да одобри директно този документ, тъй като може да ратифицира само международни споразумения, а договорът с Косово не се счита за такъв.

Идеята на споразумението е "да бъде или да не бъде, не само за (сърбите) в Северно Косово, но и за самата Сърбия", предупреди преди гласуването премиерът социалист Ивица Дачич. Той се аргументира, че ако Сърбия не се съгласи да нормализира своите отношения с бившата си провинция, ще се превърне в "европейска Северна Корея".

В отговор на критиките, че неговото правителство е продало Косово, за да си осигури дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, Дачич подчерта, че постигнатата договореност не означава, че Сърбия признава бившата си провинция за независима държава.

Белград и Косово сключиха споразумението миналия петък след повече от две години преговори под егидата и под натиска на ЕС. В понеделник Европейската комисия препоръча съюзът да започне преговори за присъединяване на Сърбия и за подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово.

Парламентът на Косово вече одобри споразумението в нощта на неделя срещу понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай