Сърбия разглежда договора с Косово

Сърбия разглежда договора с Косово | StandartNews.com

Белград. Сръбската Скупщина ще разгледа постигнатия преди седмица договор между Белград и Прищина.

Сърбите от Северно Косово се обявиха против споразумението. Те бяха приети от сръбския премиер Ивица Дачич, който предложи референдум за договора.

Сърбите от Северно Косово няма да приемат да бъдат част от административната система на най-младата балканска държава, заявиха лидерите им, които бяха приети от Ивица Дачич и неговия заместник - вицепремиера Александър Вучич. За тях е неприемливо подписаното преди седмица споразумение в Брюксел между премиерите на Сърбия и Косово.

Сърбите от Северно Косово настояват Белград да се откаже от договора, като подкрепа за това получиха и от главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней, който разкритикува действията на сръбските власти.

Един от лидерите на сърбите от Северно Косово Кръстимир Пантич коментира "Идеята за провеждането на референдума е легитимна и според конституцията на страната гражданите на Република Сърбия са единствените носители на суверенитета и те само могат да вземат решения по такива големи въпроси, какъвто е Косовско-Метохийският. Затова едно такова решение може да бъде взето от гражданите, а не от управляващите в Белград.", предаде БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай