Сърбия чака нова вълна от бежанци

Сърбия чака нова вълна от бежанци | StandartNews.com

Проблемът с бежанската криза е отложен, но не и решен. Очаквам нова вълна и Сърбия трябва да бъде подготвена за това, защото страната няма как да бъде заобиколена в мигрантския маршрут. Това каза сръбският премиер Александър Вучич.
"За всички е ясно, че България, Гърция и Сърбия винаги ще бъдат ключови държави, ако не за друго - то поне за транзита. Нашата задача е да се подготвим и по този въпрос очакваме голяма помощ и подкрепа. Ние сме длъжни да увеличаме всички наши капацитети", подчерта Вучич по време на конференцията "Системата за убежище и миграцията".

"Това е най-голямата бежанска криза след края на Втората световна война, която разтърси основите на ЕС и показа, че сред страните от ЕС цари егоизъм, а не солидарност. Тази криза показа как се отнасят всички страни, които не са членки в ЕС, към бежанците, как функционират като правови държави и как се зачитат принципите", каза още той. "Сърбия ще направи всичко, което зависи от нея за всеобхватно решение, ако има такова. Ако не се стигне до общоевропейско решение, ще зачитаме принципите на солидарността. Горд съм от факта, че Сърбия не издигна стени и не разделяше Балканите", добави Вучич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай