Сърбите в Косово искат автономност

Сърбите в Косово искат автономност | StandartNews.com

Сърбите в Косово ще създадат провинциално събрание, съгласно конституцията на Сърбия, което да конституира нова държава.

Така те искат да попречат на всякакъв опит за интегрирането им в една бъдеща независима косовска държава, както е предвидено в договора за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, подписан в Брюксел преди месец, съобщава АФП, като цитира местен представител на сръбската общност.

„Създаването на това събрание, съгласно конституцията на Сърбия, е за да ни защитава от споразумението от Брюксел, което е противоконституционно и предвижда интегрирането на сръбската общност в законите и конституцията на Косово", казва Марко Якшич.

Конституиращото заседание на Провинциалната асамблея трябва да се проведе в рамките на следващата седмица, уточнява представителят, съобщи бТВ.

До момента няма официална реакция на тези заявления от страна на Белград, коментира АФП.

Споразумението от Брюксел, подписано на 19 април под егидата на ЕС, предвижда известно ниво на автономност на 40-те хиляди сърби, които живеят в северната част на Косово, в регион, върху който Прищина няма практически никакъв контрол.

Съгласно известните условия на споразумението косовските сърби ще могат да избират началника на регионалната полиция и управлението на съдилищата, в районите, в които са мнозинство.

Тези условия, макар и одобрени от парламента на Сърбия, срещат съпротива от страна на част от сърбите от северната част на Косово, които отхвърлят опитите да бъдат изключени от сръбската право и конституция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай