Сагата продължава.Става ли Чайковски химн на Русия

Въпросът стана актуален, след като Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана забрани на Русия за ползва „Катюша“

Сагата продължава.Става ли Чайковски химн на Русия | StandartNews.com

Ще стане ли легендарният Концерт № 1 за пиано и оркестър на великия руски композитор от епохата на Романтизма Пьотър Чайковски? Това е поредният въпрос, свързан с участието на руски атлети в олимпиадата в Токио. Произведението на гениалния Чайковски вече звуча на световното първенство по шорттрек.

Въпросът стана актуален, след като Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана забрани на Русия за ползва емблематичната песен „Катюша“ като национален химн.

В момента Руският и Международният олимпийски комитети водят преговори за детайлите около участието на спортисти от страната на най-важния спортен форум, който беше отложен с година заради пандемията от коронавирус.

Руснаците няма да могат да се състезават за родината си на втори поредни летни олимпийски игри. В Рио де Жанейро през 2016 г. те взеха участие в надпреварите, но под неутрален флаг, а шампионите им слушаха олимпийският химн, припомни бТВ.

До това решение се стигна след допинг скандала от 2015 г. Тогава стана ясно, че страната се развива мащабна програма за използване на забранени вещества от спортистите, която получава подкрепата и на държавата.

За Игрите в Токио използването на химна на Русия остава забранено. От местния олимпийски комитет обаче са оптимисти, че ще им разрешат това, което направиха няколко международни федерации. Например тази по шорттрек. През февруари Ангелина Голикова спечели световната титла на 500 м. Тогава прозвуча Концерт № 1 на Чайковски.

Наказанието руските атлети да не се състезават под свой флаг е в сила до 16 декември 2022 г. Забранено им е да използват и герба на страната си, така че се очаква и решение за официалната им екипировка в близките дни.

Въпросният първи концерт на Чайковски за пиано и оркестър е изпълнен за първи път през 1875 г. в Бостън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай