Съдят войника, изнасял документи за Уикилийкс

Съдят войника, изнасял документи за Уикилийкс | StandartNews.com

Форт Мийд. Американският войник, обвинен в изнасяне на класифицирана информация в особено големи размери за сайта Уикилийкс, се изправя днес пред военния съд във Форт Мийд, щата Мериленд. Редник Брадли Манинг е обвинен, че е препратил на Уикилийкс 250 000 дипломатически грами и 500 000 военни рапорта от бойните полета на Афганистан и Ирак през 2009 и 2010 г. Това се смята за най-голямото изтичане на американски секретни държавни документи в историята. 

Манинг се призна за виновен по 10 от 22-те обвинения, но не и по най-тежкото от тях - че е помагал на врага. През февруари той свидетелства пред военния съдия полк. Дениз Линд, че е изнесъл материалите, за да извади на светло "жаждата за кръв" на американските войници в Афганистан и Ирак. Той твърди, че не смята, че информацията би могла да навреди на Съединените щати, а той само е искал да започне дебат в обществото за ролята на военните и външната политика. 

Манинг е избрал делото му да се гледа от съдия, а не от съдебни заседатели. Очаква се процесът да продължи през цялото лято и да бъдат изслушани десетки свидетели. Тъй като става дума за класифицирана информация, голяма част от делото ще се гледа при закрити врати, без достъп на медиите. Ако 25-годишният Манинг бъде признат за виновен, го грози максимална присъда от 154 години затвор. 

Около 20 поддръжници на Манинг протестираха в понеделник сутринта под дъжда пред входа за посетители на Форт Мийд. Те издигнаха плакати с надписи "Освободете Брадли Манинг" и "Защитете истината".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай