Руснаците изкупиха тонове злато, предпочита кюлчета по килограм

Интересът от страна на инвеститорите се увеличава винаги в периоди на нестабилност

Руснаците изкупиха тонове злато, предпочита кюлчета по килограм | StandartNews.com

В последните месеци руснаците са купили тонове злато от банките в страната, съобщава руското издание "Комерсант", цитирано от investoe.bg. Изданието цитира данни от банковите институции, според които за последните пет месеца само Сбербанк е продала 10,9 тона злато на граждани.

В средата на април ВТБ съобщи, че е продала 2 тона злато, но оттогава не дава повече информация. "Промсвязьбанк" (ПСБ) за четири месеца е продала 1 тон златни кюлчета. За ръст на търсенето на ценния метал съобщават и други големи руски банки, но без да дават подробности за количествата.

Интересът към златото от страна на инвеститорите се увеличава винаги в периоди на нестабилност. В Русия той е подкрепен и от премахването на данък добавена стойност (ДДС) при сделки със злато. Преди при препродажбата беше невъзможно да бъде възстановен данъкът, уточняват от "Комерсант". През юни е премахнат и данъка върху печалбата (13%) при сделки със злато. 

Така банките отчитат ръст на търсенето на злато във всякакви размери на кюлчетата, но най-предпочитаното се оказва от 1 килограм. Сега търсенето на по-големите "разфасовки" се успокоява и интерес привличат по-малките грамажи - в "Россельхозбанк" съобщават, че 17% от всички продадени кюлчета са от 5 грама.

Дори и с премахването на данъците, покупката на злато е дългосрочна инвестиция, припомнят анализатори. Според тях дори и най-малката драскотина по кюлчетата може да свали цената им. Единственият смисъл да бъде закупено инвестиционното злато, е закрилата при обезценка на рублата, допълват още експертите.

Главният икономист на "ПФ Капитал" Евгений Надоршин обаче препоръчва на руснаците при опасения за девалвация на националната валута, да инвестират във виртуална валута. Тя може да бъде търгувана в чужбина и т.н. , докато това не е възможно със златните кюлчета.

Антон Чернишев от SberCIB пък припомня, че геополитическото напрежение невинаги води до съществено повишение на цената на златото. Например на 2 август заради визитата на председателя на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси в Тайван цената на златото скочи до 1805 долара за тройунция. Но още на следващия ден котировките се коригираха до 1780 долара, а в следващите дни и до по-ниски нива, посочва още анализаторът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай