Руснаци се опънаха на Путин, искат си губернатора

Сергей Фургал беше арестуван миналата седмица по обвинение, че е поръчал убийствата на бизнесмени преди 15 години

Руснаци се опънаха на Путин, искат си губернатора | StandartNews.com

В събота в руския град Хабаровск се събраха десетки хиляди хора, които отново протестираха в подкрепа на популярния губернатор и в рядка демонстрация на предизвикателство срещу Кремъл.

Сергей Фургал беше арестуван миналата седмица по обвинение, че е поръчал убийствата на бизнесмени преди 15 години. Арестът му предизвика безпрецедентни демонстрации в Хабаровск, град с около 600 000 души близо до границата с Китай.

50-годишният губернатор отрече обвиненията, които според неговите привърженици са политически мотивирани.

Фургал от националистическата партия ЛДПР спечели управленското място от представител на управляващата партия "Обединена Русия" през 2018 г.

В събота десетки хиляди, включително млади, възрастни и жени с деца в детски колички, маршируваха през центъра на Хабаровск при температури над 30С, съобщи кореспондент на АФП.

Те носеха плакати с надпис "Свобода за Фургал!" и скандираха „Докато сме единни, ние сме непобедими“, като шофьорите на минаващите коли натискаха клаксоните в подкрепа на протеста.

Протестиращите призоваха за "справедлив процес" за губернатора, и не в Москва, където той е задържан след ареста му.

"Това е нашият губернатор! И ние ще го защитим!", викаха протестиращите.

Както при предишните протести, митингът не беше одобрен от властите, но полицията не предприе стъпки, за да го разпръсне.

Миналата събота десетки хиляди също се изляха по улиците на Хабаровск, за да протестират срещу ареста на Фургал.

Протестите бележат рядко проявление на неприязън в отдалечените региони срещу Кремъл и се случват след като президентът Владимир Путин след силно противоречив конституционен вот получи възможността да бъде на власт до 2036 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай