Руското вето удари сьомгата и млякото

Руското вето удари сьомгата и млякото | StandartNews.com

Софи Уолкър, Ройтерс

Европейските млекопреработвателни компании спряха производството на сирене и масло за Русия, цените на норвежката сьомга се понижиха, а много дребни производители на пресни храни усещат първите последици от руската ответна забрана върху техните стоки.

Русия спря в четвъртък вноса на повечето храни от Запада заради санкциите на САЩ и ЕС, наложени на Москва за действията й в Украйна. Приблизително 10% от европейския селскостопански износ отива за Русия, като стойността му е около 11 млрд. евро годишно.

Докато западните мултинационални компании разчитаха на местните си заводи за производство да им помогнат да се справят със забраната, малките фермери не са чак такива късметлии.

Те посочват, че камиони, тръгнали за Русия, се връщат, 8000 тона праскови са спрени в Северна Гърция, а опасенията от последиците от забраната стават все по-големи, като обхващат продукти от испанската шунка до шотландската скумрия.
Очаква се цената на норвежката сьомга да спадне с 10% през следващата седмица. Важно е производителите да намалят производството си, отбеляза експерт. Шотландската риболовна индустрия също очаква удар, тъй като Русия е важен пазар за износ на скумрия.

Arla Foods, която заявява, че е най-големият млекопреработвателен кооператив в Европа, спря производството на всички стоки за Русия.

Пазарът възлиза на 1 млрд. датски крони /$179.6 млн./ годишно. Цените на млякото вероятно ще бъдат подложени на натиск, като компаниите се борят за нови купувачи.

В Ирландия износ на стойност около 70 млн. евро от целия експорт на храни и напитки за Русия бе засегнат, съобщи съответният държавен орган.

"Фермерите са притеснени от ефекта на доминото на пазара на сирене в Европа. Изчезва най-големият износен пазар и това сирене трябва да отиде някъде", посочи Шон О'Лери, производител на мляко в Южна Ирландия и председател на комитета за млечни продукти към Ирландската фермерска асоциация.

Гърция е изнесла около 160 000 тона плодове за Русия м. г. на стойност 180 млн. евро ($241 млн.), според гръцката асоциация на износителите на плодове.

Христос Янакакис, ръководител на асоциация, представляваща около 5000 производители в Иматия, регион в Северна Гърция, в който се отглеждат праскови, посочи, че нямат особено желание да изнасят за Русия, ако са принудени да връщат след това стоката.

По тази причина около 8000 тона праскови са задържани в хладилници в областта.

"Русия е основният ни пазар," посочи Янакакис, допълвайки, че около 50 до 60% от износа на праскови от региона отива за Русия.

Производителите вече пострадаха тази година от кризата в Украйна, която е вторият по големина техен пазар, както и от свръхпредлагането на праскови и леко спадане на търсенето.

В Испания, където икономиката най-накрая излиза от продължителна рецесия, производителите на плодове, зеленчуци и месо - включително на шунка - заявиха, че са много обезпокоени.

"Всяка забрана на продукти създава излишък от стоки и следователно голям спад на цените" допълни Мигел Падиля, ръководител на земеделската и стоковъдна асоциация COAG.

Напрежението с Русия може да доведе до ефект на доминото за испанската туристическа индустрия. Руските туристи са похарчили около 1.6 милиарда евро в Испания м. г., или с около 5 пъти повече от сумата от 388 млн. евро, която страната получава от износ на храни в Русия.

Във Финландия може да се каже обратното.

Санкт Петербург е на около 200 километра от финландската граница и местните жители от финландската страна се надяват шопинг туризмът частично да компенсира удара от забраната за внос на храни в Русия.
"Много е вероятно пазаруването тук да се увеличи - все отнякъде трябва да взимат храна", отбеляза Рейо Терво, който ръководи супермаркета Citymarket в Лаппеенранта, на няколко километра от руската граница.
"Вече видяхме хора да се запасяват главно със сирене и соеви продукти," допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай