Руските военни самолети застрашават гражданските полети

Руските военни самолети застрашават гражданските полети | StandartNews.com

Руските военни самолети рискуват безопасността на цивилните пътници, като си играят опасна игра, като изпитват западната противовъздушна отбрана, според генералния секретар на НАТО.

Руските бомбардировачи, които летят над международното и европейското въздушно пространство, не следват приетите процедури за безопасност, предназначени да сведат до минимум риска от сблъсъци, заяеи Йенс Столтенберг.

В интервю за британски медии Столтенберг посочи, че руските пилоти понякога не си включват транспондерите (устройствата за приемане и предаване на радиосигнали), не дават полетни планове и не се свързват с авиодиспечерите.

Това създава риск за гражданското въздухоплаване, поради което е проблем, особено при зачестяване на руските полети, отбеляза той.

Главният секретар на НАТО добави, че през тази година са нараснали полетите на руски военни самолети близо до въздушното пространство на страни от алианса.

Случаите, когато членове на НАТО са пращали изтребители за прехващане и съпровождане на руски самолети тази година са 100, а през 2013 г. е имало само 30 такива случая, каза той.

Столтенберг същевременно отбеляза, че полетите на военни самолети в международното въздушно пространство не са незаконни.

"Обаче извършването на такива полети без поддържане на връзка с гражданските авиодиспечери не отговаря на нормите", заяви генералният секретар на НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай