Руски военни се спуснаха дълбоко в Черно море и ето какво откриха

Подводен робот се е спуснал на морското дъно и е открил MQ-9 Reaper

Руски военни се спуснаха дълбоко в Черно море и ето какво откриха | StandartNews.com

Военни експерти на Русия са открили сваления американски дрон MQ-9 Reaper в Черно море. Машината е намерена на морското дъно на 60 км от Севастопол на дълбочина 850-900 м. Това съобщи за севастополския портал ForPost източник, близък до руското министерство на отбраната и запознат с детайлите на операцията, предаде Нова телевизия.

"Подводен робот се е спуснал на морското дъно и е открил MQ-9 Reaper на дълбочина около 850-900 метра. Дълбоководното разклонение на газопровода "Южен поток" минава в близост до този район", заяви източникът пред ForPost.

По думите му в момента руски военен кораб дежури на повърхността на водата в района на падането на американския самолет. Охранява се и периметърът на мястото на падането на дрона. Източникът заяви, че в момента експертите изработват решение за по-нататъшните действия по вдигането на дрона от морското дъно.

"Дълбочината, на която е паднал дронът, е доста голяма. За да се извърши издигането, трябва да се използват средства, използвани при повдигането на потънали дълбоководни подводници", заяви източникът пред ForPost. Такива средства, отбелязва източникът, са на разположение на армията и флота и се разработва план за ефективното им използване в зоната на падане на MQ-9 Reaper.

Специалистът разказа пред ForPost, че руското министерство на отбраната се интересува от вътрешната електроника на дрона, както и от неговия двигател. На свой ред той отбеляза, че не е изключен сценарий, при който американските сили ще се опитат да унищожат дрона със собствени средства, преди той да се издигне на повърхността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай