Руската Дума одобри анексирането на Крим

Руската Дума одобри анексирането на Крим | StandartNews.com

Москва. Долната камара на руския парламент прие законодателни промени, които позволяват на Крим да се присъедини към Русия „в много близко бъдеще", предаде Reuters, като цитира Интерфакс.

„Резултатите от референдума ясно показват, че гражданите на Крим виждат бъдещето си единствено като част от Русия", е обяснил след това зам.-председателят на Думата Сергей Неверов.

Тази сутрин местният парламент в Крим също ще заседава, за да затвърди резултатите от референдума.

Резултатите от гласуването в неделя в автномията, която сега е част от Украйна, показват 96% одобрение към отделянето й.

Още късно вечерта Москва обяви, че референдумът е легитимен и ще предприеме незабавни действия. Паралелно от Кремъл и от Белия дом публикуваха становища, в които се казва, че Владимир Путин и Барак Обама търсят дипломатически опции да решат кризата.

Обама обаче допълва, че Русия трябва да прекрати намесата в Украйна, докато Путин отново отправя обвинения, че новата власт в Киев не защитава рускоговорящото население.

Темата ще бъде основна и на днешното заседание на външните министри на страните от Европейския съюз.

След като станаха ясни първите резултати от референдума проруски демонстранти решиха да празнуват, като ннахлуха в сгради на украинската администрация и като гориха книги, написани на украински. Видеозапис на Reuters показва протестиращи в Харков, които разбиват метална порта с микробус и нахлуват в Украинския културен център. Двама полицаи стоят отстрани и наблюдават случката безучастно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай