Руската Дума единодушно ратифицира договора за Евразийския съюз

Руската Дума единодушно ратифицира договора за Евразийския съюз | StandartNews.com

Москва. Държавната дума на Русия е ратифицирала договора за Евразийския икономически съюз (ЕИС), предадоха руските медии.

Руските депутати единодушно подкрепиха договора, койото бе обявен за "историческо", на своето заседание на 26 септември.

ЕИС бе създаден въз основа на митнически съюз от президентите на членуващите в него държави - ​​Русия, Беларус и Казахстан - в Астана на 29 май.

Договорът ще започне да функционира официално от 1-ви януари, 2015.

При необходими 226 гласа за приемането на документа, той бе подкрепен от 441 депутати в долната камара на парламента. Няма нито един глас "против" или "въздържал се", съобщи агенция РИА "Новости"

Текстът фиксира договореностите за преминаване на следващ етап на икономическа интеграция отвъд Митническия съюз и Единното икономическо пространство.

Така ще се завърши създаването на най-големия общ пазар в пространството на ОНД. Със 170 милиона жители това ще бъде нов мощен център за икономическо развитие, коментира агенцията.

Централата на съюза ще бъде в Москва, съдът – в Минск, а финансовият регулатор – в Алма Ата, бившата столица на Казахстан.

В Думата се надяват и другите две държави да ратифицират договора преди срещата на тримата президенти на 9 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай